23 Şubat 2025

kastamonu haber sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

AB, Ukrayna kalkanını örüyor: Rusya sınırına ordular yığılacak

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna’ya barış gücü göndermeye hazır olduğunu açıklayarak Avrupa liderleri arasında bir ilke imza attı. Fransa ve İsveç de benzer adımlar atabileceklerinin sinyalini verdi. Paris’teki acil güvenlik zirvesi öncesinde Avrupa’nın savunma stratejisinde bir dönüm noktasına gelindiği vurgulanırken, olası bir barış gücü misyonunun Rusya ile doğrudan çatışma riskini artırabileceği belirtiliyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Avrupa liderleri arasında Ukrayna’ya barış gücü göndermeye hazır olduğunu açıkça ifade eden ilk isim oldu. Fransa ve İsveç’te Ukrayna’ya asker gönderebileceklerinin sinyalini verdi.

Paris’te düzenlenecek acil liderler zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’nın güvenliğini sağlamada öncü bir rol oynayacağını ve “gerekirse kendi askerlerini sahaya sürmeye hazır olduğunu” belirtti.

“Bu savaş sona erdiğinde, bu yalnızca Putin’in yeniden saldırmadan önce geçici bir duraklama olmamalıdır” diye yazdı Starmer, Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirveye Almanya, İtalya, İngiltere, Polonya, İspanya, Hollanda ve Danimarka liderleri katılacak.

Aynı zamanda Baltık ve İskandinav ülkelerini temsil eden yetkililer, Avrupa Birliği liderliği ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de toplantıda yer alacak.

Avrupa Birliği üyesi olmayan İngiltere’nin de katılacağı zirve, Ukrayna’nın Rus işgaline karşı direnişinde en güçlü destekçilerden biri olarak öne çıkıyor.

AB’NİN UKRAYNA KALKANI

Olası bir barış gücü misyonu, Avrupa orduları için büyük bir risk teşkil ediyor. Bu durum, doğrudan Rusya ile sıcak bir çatışmada karşı karşıya gelme olasılığını artırırken, Ukrayna’ya gönderilen askeri yardımlar nedeniyle halihazırda zayıflamış olan Avrupa’nın silah stoklarını daha da zorlayabilir.

Avrupa orduları, büyük çaplı misyonlarda uzun süredir ABD’nin desteğine güveniyor. Ancak kıtadaki savunma anlayışı, ABD’nin açıklamaları sebebiyle hızla değişiyor. 

Fransa hükümetinde görev yapan Manuel Valls, Avrupa’nın savunma stratejisinin bir dönüm noktasında olduğunu söyledi.

Valls, France Info radyosuna verdiği demeçte, “Şu anda bir dönüm noktasındayız. Bu, bizi her zamankinden daha fazla Ukrayna’nın savunmasını desteklemeye, savunma bütçemizi artırmaya ve daha yapıcı adımlar atmaya zorluyor” ifadelerini kullandı.

İsveç de Ukrayna’ya barış gücü göndermeyi göz önünde bulundurduğunu duyurdu. İsveç devlet radyosu, Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard’ın sözlerine yer vererek, “Uluslararası hukuka saygılı, Ukrayna’nın güvenliğini ön planda tutan ve Rusya’nın birkaç yıl içinde geri çekilip yeniden saldırmasına izin vermeyecek adil ve sürdürülebilir bir barışın sağlanması gerekiyor” dediğini aktardı.

Stenergard, “Böyle bir barış sağlandıktan sonra onu korumak için her seçeneği değerlendirmeliyiz. Hükümetimiz herhangi bir ihtimali göz ardı etmiyor” açıklamasını yaptı.