Altının ons fiyatının yönü için piyasalar, 2 Nisan’da açıklanacak tarifelere odaklandı

Uzmanlar, ABD tarafından 2 Nisan’da açıklanacak tarifelerin endişe edildiği kadar sert olmaması durumunda, altının ons fiyatında geri çekilmeler olabileceğini ancak mevcut belirsizliklerle orta ve uzun vadede tekrar yükselişlerin görülebileceğini belirtti.

İŞTE ALTIN FİYATLARINI DESTEKLEYEN ETMENLER

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife kararlarına ilişkin belirsizlikler, merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi, jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl üç faiz indirimi olasılığının da masada bulunması altının ons fiyatını destekleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Bu gelişmelerin etkisiyle rekor kırarak yoluna devam eden altının ons fiyatı 20 Mart’ta 3 bin 57 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Başkan Trump’ın 2 Nisan’da uygulamaya koyacağı gümrük vergilerinin korkulduğu kadar sert olmayacağı yönündeki haberlerin ardından yükselişine ara veren altının ons fiyatı, 3 bin dolara kadar gerilemesinin ardından 3 bin 20 dolar seviyelerinde dengelendi.

ALTININ KADERİ 2 NİSAN’A BAĞLI

Uzmanlar, ABD tarafından 2 Nisan’da açıklanacak tarifelerin endişe edildiği kadar sert olmaması durumunda, altının ons fiyatında geri çekilmeler olabileceğini ancak mevcut belirsizliklerle orta ve uzun vadede tekrar yükselişlerin görülebileceğini söyledi. İtalya merkezli bankacılık grubu Intesa Sanpaolo Kıdemli Emtia Ekonomisti Daniela Corsini, “ABD’nin tarifelerinin endişe edildiği kadar sert olmayacağına yönelik beklentilerin zayıflaması ve daha kapsamlı vergiler konusunda endişelerin yeniden artması durumunda altının ons fiyatı 3 bin 150 dolar gibi yeni zirveleri test edebilir.” ifadelerini kullandı. ABD’nin mali ve parasal politikalarına ilişkin belirsizlikler, Orta Doğu’daki jeopolitik gerginlikler ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada ateşkes görüşmelerinin başarısızlığa uğraması gibi gelişmelerin altın fiyatını yakın vadede yukarı taşıyacak riskler olduğunu ifade eden Corsini, “2 Nisan’dan sonra ABD’nin tarifeleri beklendiği kadar sert olmazsa ve ilk baştaki tarife tehditlerine göre daha küçük bir etkiye sahip olursa, altının ons fiyatı geri çekilerek geçici olarak 2 bin 950-2 bin 650 dolar aralığında konsolide olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

FİNANSAL PİYASALARDA OYNAKLIĞIN DEVAM ETMESİ ALTIN FİYATLARINI DESTEKLER

Avustralya merkezli çok uluslu banka ve finansal hizmetler şirketi ANZ Emtia Stratejisti Soni Kumari de altının ons fiyatının 2 bin 800 dolardan 3 bin dolar seviyesine çıkmasında ticaret kaynaklı tarifelerin etkili olduğunu söyledi. Bu durumun altın bazlı yatırım fonlarına girişi desteklediğini ifade eden Kumari, şunları kaydetti: Trump’ın 2 Nisan’da uygulayacağı tarifeler beklenenden daha yumuşak olursa, piyasada tarife konusunda bir netlik oluşursa, bunun altın fiyatları için biraz olumsuz etkisi olabilir. Çünkü altının ons fiyatı, ‘tarifelerin etkisi ne olacak? ekonomik büyümeyi nasıl etkileyecek?’ gibi belirsizliklerden faydalanıyor. Dolayısıyla, tarifelerin piyasanın korktuğu seviyeden daha düşük olması konusunda netlik sağlanması altının ons fiyatı için biraz olumsuz. Genel olarak, altının temel arka planına bakarsanız, hala oldukça destekleyici görünüyor çünkü hala çok fazla belirsizlik var ve şimdi ABD’nin ekonomik büyümesiyle ilgili endişeler arttı.

ALTIN İÇİN 3 BİN 200 DOLAR TAHMİNİ

Kumari, Fed’in, ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,7’ye çektiğini dile getirerek, enflasyon rakamlarında da artış olduğunu vurguladı. Stagflasyon endişelerinin de altının ons fiyatı için destekleyici bir unsur olduğunu kaydeden Kumari, finansal piyasalarda oynaklığın devam etmesi durumunda bunun da altını destekleyeceğini söyledi. Kumari, “2 Nisan’da açıklanacak tarife kararlarının ardından altında kar satışları olabilir ancak altın orta ve uzun vadede daha fazla ralli yapması için alana sahip. Altının ons fiyatı eylül ayına kadar 3 bin 200 dolar seviyelerini görebilir.” diye konuştu.

Related Posts

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.