Tatiller kısaldı, harcama azaldı

Pandemi sonrası hızlı bir toparlanma ile ziyaretçi sayısı ve gelirlerde her yıl yeni rekorlara imza atan turizm sektörü 2024 yılını, gelirlerini yüzde 8.3’lük artışla 61.1 milyar dolara, ziyaretçi sayısını ise yüzde 9’luk artışla 62.2 milyon kişiye taşıyarak, yeni bir rekorla kapattı. 2024’ü yüzde 57.13’lük enflasyonla kapatan sektörde, artan fiyatların etkisi tatil süreleri ve ortalama harcamalar üzerinde de görüldü.

2023 yılında Türkiye’ye gelen bir turistin ortalama 11.3 gece olan tatil süresi, 2024 yılında 10.7 geceye inerken, ziyaretçi başına ortalama harcama ise 979 dolardan 972 dolara indi. Kısalan tatil süresine karşılık gecelik ortalama harcamalar ise geçen yıla göre 5 dolar artarak 97 dolara çıktı.

GİYİME 6.1 MİLYAR DOLAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son çeyrek ve yıllıklandırılmış turizm istatistiklerine göre, ziyaretçilerden elde edilen bu yılki gelirin 43.9 milyar dolarını kişisel harcamalar, 17.4 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluştururken, geçen yıla oranla paket tur harcamalarında yüzde 31’lik bir artış görüldü. Geçen yıl tartışma konusu olan ve Türkiye için pahalı eleştirisi yapılan restoranlarda turist harcaması 11.7 milyar dolar olurken gelen turist, giyim ve ayakkabı alışverişine 6.1 milyar dolar harcadı.

Bu verilerle turizm gelirlerinin yüzde 28.8’i paket turdan, yüzde 19.4’ü yeme içmeden, yüzde 12.5’i ise uluslararası ulaştırma harcamalarından elde edildi. Turistlerin ana geliş amacı yüzde 64.9 ile gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler olurken, gurbetçi vatandaşların ana geliş amacı ise yüzde 69.6 ile akraba ve arkadaş ziyareti oldu.

Yabancı 97, gurbetçi 63 dolara tatil yaptı

Yıllık olarak geceleme yapanların gecelik ortalama harcaması 97 dolar olurken, yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması 63 dolar oldu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içinde vize zorluğu ve döviz kuru tartışmalarının öne çıktığı 2024’te yurt dışına çıkanların sayısında sınırlı bir artış olurken harcamalar ise düştü. Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 2024 yılında yüzde 2.9 artarak 11.3 kişi olurken, ortalama harcama ise 762 dolardan 680 dolara düştü.

Related Posts

Temmuz 2025 zamlı maaşlar hesaplara ne zaman geçecek? İşte memur ve memur emeklisi fark ödeme tarihi

Temmuz 2025 memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılan yüzde 15.57’lik zam sonrası gözler maaş farkı ödemelerinde. 15 Temmuz’da işleyen yeni maaşlarla birlikte, ayın ilk 14 günü için oluşan farkların ne zaman hesaplara geçeceği merak ediliyor. İşte zamlı maaş ve ödeme detayları…

X’te (Twitter) erişim sorunu

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

16 milyon emeklinin kaderi yarın belli oluyor! TÜİK, ENAG’dan yine fark yiyecek

Türkiye’deki ekonomik kriz ve ardı ardına gelen zamlar vatandaşı zor durumda bıraktı. Düşük emekli maaşları da vatandaşı isyan ettirdi. Geçim konusunda sıkıntı yaşadıklarını her seferinde dile getiren emekli vatandaş maaşlarına geçimlerini …

Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Kritik gün yarın!

Emekli ve memur maaşlarında zam beklentisi gündemde. Yeni düzenlemelerle birlikte maaşlarda artış yapılması planlanıyor. Ekonomik göstergeler maaş artışlarının temelini oluşturuyor.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde