Topuk Kanı Testinin İhmal Edilmesi Bebeklere En Büyük Kötülük Olur

Yenidoğan Tarama Programı İle Bebek Sağlığı Korunuyor

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı koyma ve müdahale etme imkanı tanıyan topuk kanı testinin ihmal edilmesinin, bir ailenin bebeklerine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılından bu yana yürütülen Yenidoğan Tarama Programı sayesinde, bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesi hedefleniyor.

Program kapsamında şu anda 6 genetik hastalığın taraması yapılmaktadır. Bu hastalıklar arasında fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA) bulunmaktadır.

Topuk kanından alınan birkaç damla örnek, hastalık risklerini önleyerek bebeklerin sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, topuk kanı testi ve aşı reddi konularında önemli açıklamalarda bulunarak, bebeklerin sağlığı için bu tür tarama ve tedavilerin önemini vurguladı.

Aşılama oranlarının düşmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Baş, aileleri aşılar konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Özellikle çocuk felci, tetanos gibi hastalıkların aşılara bağlı olarak kontrol altında tutulduğunu ve aşı oranlarının düşmesinin hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç da aşı karşıtlığının yenidoğanlarda ciddi bir sorun olduğunu belirterek, aşıların bebek ölümlerini önlemede önemli bir rol oynadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşlarının bu konuda farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Şaduman Türkay – Sağlık

Related Posts

Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Kayseri Ticaret Borsası’nın (KTB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşım ile KTB Canlı Hayvan Pazarı’nın şap hastalığı önlemleri dolayısıyla kapalı olacağı duyuruldu. Aynı şekilde, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğine bağlı olarak şap hastalığında riskin yükselmesi nedeniyle hayvan pazarları ve borsaları ikinci bir emre kadar tedbiren kapatıldığını açıkladı. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri ve merak edilenler…

Lütfü Savaş kimdir, nereli, ve kaç yaşında? Lütfü Savaş neden ihraç edildi, hangi partideydi? Siyasi kariyeri ve biyografisi!

Türk siyasetinin dikkat çeken isimlerinden Lütfü Savaş, Hatay’da uzun yıllar sürdürdüğü belediye başkanlığı görevleri ve tartışmalı siyasi çıkışlarıyla gündemden düşmüyor. Tıp doktoru ve akademisyen kimliğiyle tanınan Savaş, önce AK Parti, ardından CHP çatısı altında Hatay’ın yerel yönetiminde önemli bir rol oynadı. Ancak, 2024 yerel seçimlerinde yaşadığı yenilgi ve parti yönetimine yönelik eleştirileri, CHP’den ihraç edilmesiyle sonuçlandı. Peki, Lütfü Savaş kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Lütfü Savaş hangi partili, CHP’den neden ihraç edildi?

Eğitimde niteliğin adresi Varlık Lisesi 14. yılında hâlâ “Varım” diyor

Ankara’da 2010 yılında temelleri atılan ve felsefi bir vizyonla eğitim dünyasında yerini alan Özel Varlık Anadolu Lisesi, dershane geçmişinden özel lise kimliğine uzanan yolculuğunda nitelikli eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. “Eğitimde Niteliğin Adresi” sloganıyla öne çıkan kurum, sosyal sorumluluk projeleri ve veri temelli eğitim modeliyle sektöre yeni bir soluk getiriyor.

Bu yıl okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek 2025? | Okulların açılmasına kaç gün var, Eylül’ün kaçında açılacak? MEB 2025-2026 eğitim öğretim takvimi!

Okulların açılış tarihi 2025, milyonlarca veli ve öğrencinin şimdiden gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Buna göre yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin mesleki çalışmaları, 1 Eylül Pazartesi başlayacak. Peki, okullar ne zaman açılacak, yaz tatili kaç gün? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılacağı tarih bilgisi.

YKS sınav giriş belgesi açıklandı mı? YKS giriş yerleri belgesi nereden alınır?

ÖSYM tarafından YKS sınav giriş belgesi duyuruluyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na kısa süre kala adaylar tarafından YKS giriş yerlerini sorgulanmaya başladı. Peki, YKS sınav giriş belgesi açıklandı mı? YKS giriş yerleri belgesi nereden alınır?

Devlet daireleri ne zaman açılacak 2025? Resmi kurumlarda (okullar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte kamu kurumlarında mesai başlama tarihi!

Kurban Bayramı tatilinin son günlerine gelinirken, devlet dairelerinin açılış tarihi, kamuoyunun gündeminde yer almaya başladı. Noter, belediye, kaymakamlık, hastane, eczane, vergi dairesi gibi devlet kurumlarında işlemleri olan vatandaşlar, kamuda bayram tatili ne zaman bitiyor? sorusuna yanıt aramaya başladı. Resmi tatillerde bir çok kamu, kurum ve kuruluşu kapalı olurken, özel sektörde ise genellikle Kurban Bayramı tatili daha kısa sürüyor. Bu sene alınan karar gereği Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkmadı ve 4,5 gün oldu. Bayramın ardından, devlet daireleri yeniden vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Peki, devlet daireleri ve resmi kurumlar ne zaman açılacak? Resmi kurumlarda (okullar, bankalar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.