Turizmde yeni kriz: Oteller kapanıyor para iadesi yapılmıyor!

Yasal düzenleme, tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirdiği için sektörde ciddi sorunlara neden oldu.

Belediyeden ruhsat almış oteller bile Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı olmadan mühürlenmektedir. Ancak belge alma süreci, personel yetersizliği nedeniyle ciddi şekilde aksıyor.

Denetim sırasına giremeyen birçok otel, sezon açılmadan beklemeye başladı. Uluslararası Yatırım Uzmanı ve Avukat Abide Gülel Saral, “Her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek. Turizmin ekonomik krizi hafifletme umudu tamamen çöktü” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi, 17 Ekim 2024’te aldığı kararla, belge zorunluluğunu kaldırarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeni bir düzenleme yapma süresi tanıdı.

SEZON BAŞLAMADAN BİTTİ

Ancak karara rağmen mühürleme işlemleri durmadı, aksine hızlandı.

BirGün’den alınan habere göre, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Bu kriz, masa başında alınan beceriksiz kararların sonucu. 4 bin otelden sadece 200’ü belge alabilir. Geri kalanlar ya kaçak açılacak ya da kapalı kalacak. Bakanlık ‘çalışıyoruz’ diyor, ama sezon şimdiden kaybedildi” diyerek tepki gösterdi.

Karcılıoğlu, geçen yazın kötü geçtiğini hatırlatarak, bu yılın daha da zorlu olacağını söyleyerek derhal ortak çözüm masası kurulması çağrısında bulundu.

İADE ZORUNLULUĞU YOK

Mühürlenen tesisler, misafirlerine ücret iadesi yapmak zorunda değil. Turizm işletme belgesi bulunmayan oteller, acente sistemlerinde yer almıyor. Acenteler aracılığıyla rezervasyon yapanlar, eşdeğer tesislere yönlendirilirken, otelin kendi sitesi ya da çağrı merkezi üzerinden rezervasyon yaptıran konukların, tesisin belge durumunu yazılı şekilde doğrulaması gerekiyor.

Related Posts

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan enflasyon ve kira mesajı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, küresel zorluklara karşı Türkiye’nin pozisyonunu tartıştı. Enflasyon, kira artışları ve yatırım teşvikleri gündeme geldi.

Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Tayvan ticaret fazlası rekoru kırdı

Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.6 artarak 51.74 milyar dolara yükseldi. Bu artışta bilgi ve iletişim ürünleri, elektronik parça ve makinelerin satışındaki güçlü büyüme …

E-Devlet’te en çok hangi hizmetler tercih edildi?

E-devlete giren vatandaşların çoğunun emeklilikle ilgili aramalar yaptığı anlaşıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmetleri, dijital platformlarda yoğun ilgi görüyor. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, vatandaşların dijital kanallar üzerinden en …

Elektriğe dev zam “ayıplı hizmet” sayıldı: Zam tutarı yasal faiziyle yurttaşa ödenecek

Elektriğe dev zam “ayıplı hizmet” sayıldı: Zam tutarı yasal faiziyle yurttaşa ödenecek

Türk mobilya devi iflas etti. Uygun fiyata satılıyor. Yapı marketler ve E-ticaret sitelerinde bulunuyor

Bursa’nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren Perla Sofa Mobilya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., ekonomik krizin pençesinden kurtulamadı. Şirket, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 28 Mayıs 2025 tarihli ve 2025/96 esas sayılı kararıyla resmen iflas …