Türkiye’nin ilk uçak fabrikasına süper teşvik! HÜRJET’in üretiminde kritik rol üstlenecek

TOMTAŞ tarafından Kayseri’de yapılacak olan eğitim ve hafif kara taarruz uçağı ile montaja hazır uçak parçası üretim yatırım tesisinin, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar (süper teşvik) doğrultusunda desteklenmesi kararlaştırıldı.

Şirket, 2023 yılında başlayan ve 6 yıla yayılan yatırım için yaklaşık 9,5 milyar liralık sabit yatırım yapacak.

Yatırım kapsamında hayata geçecek tesiste 150’si nitelikli yaklaşık 1000 kişi doğrudan istihdam edilecek. Ayrıca şehir ve çevre illerde yüksek teknoloji alt yükleniciliği ile binlerce kişilik ekosistem oluşturacak.

Kurulacak tesis yılda 12 eğitim ve hafif taarruz uçağı için üretim kapasitesine sahip olacak. Yılda 2016 ton uçak parçası ve 84 ana komponent seviyesi uçak parçası üretilebilecek.

HÜRJET’in uluslararası piyasalarda da talep görmesiyle yıllık kapasitenin önce 24, sonra 48 uçağa çıkarılması planlanıyor.

Projeye teşvik kararı kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi olanaklar sağlanacak.

100. YILDA MONTAJ FABRİKASI AÇILIŞI

TOMTAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin savunma ve havacılık projelerine katkıda bulunmak ve bu alanda ihracat gerçekleştirmek amacıyla 2 yıldır yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Altyapı, eğitim ve sertifikasyon çalışmalarıyla kısa sürede önemli mesafeler aldıklarını vurgulayan Ekşi, bunun sonucunda da Ekim 2024’te HÜRJET projesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) onaylı tedarikçisi olarak 12 uçak için komponent seviyesi montaj hizmeti için sözleşme imzaladıklarını bildirdi.

TUSAŞ’ın kendilerine duyduğu güvenle HÜRJET projesinin parçası olmaktan gurur duyduklarını vurgulayan Ekşi, şöyle konuştu:

“TOMTAŞ’ın köklü tarihinden aldığımız güçle Kayseri’yi havacılıkta merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz. HÜRJET de bunun kapısını açacak. TOMTAŞ, 15 Ağustos 1925’te kurulmuştu. Proje Bazlı Teşvik Belgesi almaya geldiğimizde Kayseri’den el işi gümüş bir makas da getirdik. HÜRJET Montaj Fabrikasını şirketin 100. yılında açmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımızı davet ettik.”

⁠HÜRJET BU TESİSTE ŞEKİLLENECEK

TOMTAŞ, Ocak 2023’te yüzde 51 TOMTAŞ Yatırım AŞ, yüzde 29 TUSAŞ, yüzde 19 ASFAT, yüzde 1 Erciyes Teknopark ortaklığı ile kuruldu.

İlk olarak Haziran 2023’te Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde Talaşlı İmalat Fabrikası kuruldu. Geçen yıl Kayseri’de AR-GE ve Mühendislik Ofisi ile Ankara Mühendislik ve Tasarım Ofisi hayata geçirildi.

Bu yılın ikinci yarısında HÜRJET Montaj Fabrikası faaliyete başlayacak. 2027 yılında ise Kayseri Havalimanı yanında TOMTAŞ Havacılık Kampüsü devreye alınacak.

TOMTAŞ, HÜRJET Blok-I projesine yönelik imzalanan sözleşme kapsamında 12 uçak ve 60 komponent seviyesi montaj hizmeti verecek.

Bu kapsamda uçağın ön gövde, orta gövde, arka gövde, kanat kutuları, kuyruk montajları ekim ayından itibaren gerçekleştirilmeye başlanacak ve Şubat 2027’de Blok-I sözleşmesi tamamlanacak.

HÜRJET’in komponent seviyesi montajının yapılacağı tek tesis, oluşacak bilgi birikimi ve tecrübe ile küresel havacılık firmalarına parça üretimi, montaj, bakım ve onarım faaliyetleri gerçekleştirme potansiyeline ulaşacak.

TOMTAŞ’ın söz konusu hedeflere ulaşmak için atacağı adımlarla 6 yıllık sabit yatırım tutarının 9,5 milyar liranın çok ötesine geçmesi bekleniyor.

Related Posts

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.