Uzmanından öneriler: İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı bu iki yöntemi uygulayın

Sık İdrara Çıkma ve Diğer Belirtiler Yaz Aylarında Daha Sık Görülüyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, yaz aylarında sık idrara çıkma, yanma, alt karın ağrısı ve halsizlik gibi şikayetler birçok kişinin ortak sorunu haline geliyor. Ürolojik enfeksiyonlar, çocuklardan kadınlara, ileri yaştaki erkeklerden genç bireylere kadar her yaş grubunu etkileyebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, yaz mevsimiyle birlikte enfeksiyon riskinin arttığını belirterek, sıvı tüketimi, hijyen kuralları ve erken tanının önemine dikkati çekti.

Ürolojik enfeksiyonların, günlük pratiğin önemli bir kısmını oluşturduğunu aktaran Atış, “Hastalık hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde sık görülüyor. Özellikle kadınlarda anatomik nedenlerle daha sık enfeksiyon gelişebiliyor. Kadınlarda idrar kanalının kısa olması ve genital organlarla komşu olması nedeniyle enfeksiyon riski yüksektir.” ifadelerini kullandı.

İleri yaş erkeklerde üriner enfeksiyonların daha sık görüldüğünü vurgulayan Atış, “İyi huylu prostat büyümesi, nörojen mesane gibi idrar torbasının yeterli boşalamadığı durumlar ya da üriner sistemde taş hastalığı varsa enfeksiyon görülme sıklığı artar.” bilgisini verdi.

Atış, çocuk hastalarda enfeksiyonun altında yapısal bir neden olabileceğini belirterek, çocuklarda detaylı ürolojik bir incelemenin şart olduğunu vurguladı. Atış,”Erkek çocuklarda da mutlaka sünnet öneriyoruz. Çünkü bu işlem idrar yolu enfeksiyonlarına karşı bilimsel olarak kanıtlanmış bir koruma sağlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonların genellikle altta yatan bir sebebe bağlı olduğunu da ifade eden Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Eğer ortada bir neden yoksa florayı düzenlemek için uzun süreli koruyucu tedaviler verebiliyoruz. Bunların içeriğinde çoğunlukla turna yemişi ve mannoz gibi maddeler yer alıyor.” bilgisini verdi.

Atış, her birey için en temel önlemin sıvı tüketimi olduğunu da hatırlatarak, “Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım. Ayrıca idrarın uzun süre tutulmaması da enfeksiyon riskini azaltır.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Gaziantep Büyükşehir öncülüğünde tüp bebek tedavisine ücretsiz destek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ekonomik nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftler için ücretsiz tüp bebek tedavisi başvuruları tamamlandı.

Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen havuzların yeterince hijyenik olmaması durumunda ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Özellikle yoğun klor kokusu, bulanık su ve yosunlu yüzeylerin tehlike sinyali verdiğine dikkat çekti. Klorlu suyun kornea hasarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

‘Midesini üşüttü’ diye geçiştirmeyin! Çocuklar için tehlike işareti, basit karın ağrısı değil

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.