Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft Yapay Zeka İle Doktorları Taklit Ediyor

Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman liderliğindeki yapay zeka ekibi, uzman doktorları taklit ederek karmaşık ve zorlu vakaları değerlendirebilen bir sistem geliştirdi. Şirketin açıklamasına göre, sistem OpenAI’ın gelişmiş o3 modeliyle çalışıyor. Sistem, dünyaca ünlü New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinden seçilen 300’den fazla zor vaka üzerinde test edildi.

NEJM, doktorların çözmesi için tasarlanmış karmaşık ve öğretici hasta öyküleriyle biliniyor. Microsoft ekibi bu vakaları etkileşimli testlere dönüştürerek yapay zekanın yeteneklerini ölçtü. Sonuçlara göre sistem, vakaların yüzde 80’inden fazlasında doğru teşhis koymayı başardı. Aynı vakalarda yalnız çalışan doktorların başarı oranı ise yüzde 20’de kaldı.

Microsoft, yapay zekanın gerçek bir doktor gibi adım adım ilerleyerek sorular sorduğunu, gerekli testleri planladığını ve sonunda teşhis koyduğunu belirtti. Sistem duruma göre hastalardan röntgen, kan testi gibi tahlil sonuçları da isteyebiliyor.

Microsoft, sistemin insan doktorlardan daha verimli şekilde hangi testlerin isteneceğine karar verebildiğini ve böylece maliyetleri düşürebileceğini açıkladı.

Yapay Zeka ve Doktorlar Arasındaki Rol Paylaşımı

Microsoft, yapay zekanın doktorların yerini almayacağını, aksine onların işini kolaylaştıracağını vurguluyor. Yapay zekanın farklı tıbbi alanlardaki bilgileri bir araya getirerek doktorlara özellikle karmaşık durumlarda gelişmiş karar desteği sunabileceğini ifade ediyor.

Microsoft yetkilileri, sistemin klinik kullanıma hazır olmadığını ve daha yaygın semptomlarda da test edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Microsoft’un blog yazısında “Doktorların klinik rolleri sadece teşhis koymakla sınırlı değil. Belirsizlikle baş etmek ve hasta ile aileleriyle güven ilişkisi kurmak gibi yapay zekanın üstlenemeyeceği görevleri var” ifadelerine yer verildi.

Şirketin “tıbbi süperzekâya giden yol” sloganı, sağlık sektöründe büyük değişim beklentilerini de beraberinde getiriyor. Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman, Batı medyasına yaptığı açıklamada sistemin 5–10 yıl içinde neredeyse hatasız hale gelebileceğini söyledi.

Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşması, özellikle dünyanın doktor bulunmayan veya hekim açığı yaşanan bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırabilir. Yapay zeka sistemleri, yeni bir hastalıkla ilgili güncel araştırmalar ve yeni tedavi protokolleri ortaya çıktığında aynı anda ve hızla güncellenerek tüm dünyada aynı kalitede bilgi sunabilirken bu sayede temel sağlık hizmetlerinin daha eşit bir şekilde verilmesine katkı sunabilir.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

‘Midesini üşüttü’ diye geçiştirmeyin! Çocuklar için tehlike işareti, basit karın ağrısı değil

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.

Evliliklerin ilk 1 yılında ortaya çıkıyor: Öpüşürken bulaşan bu hastalık daha öncekileri unutturacak

İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh önderliğindeki yeni çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece duygusal etkileşimle değil, öpüşme ve yakın temas yoluyla ağız bakterileri aracılığıyla da partnerler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.